הסכם שכירות למסעדה
כל אחד חולם שיום אחד יהיה לו עסק עצמאי משלו, אותו הוא יוכל לנהל בצורה חופשית וליהנות מהרווחים שיגרוף לכיסו לצד האתגרים השונים אותם כל בעל עסק חווה. כיוון שענף המסעדנות נחשב לאחד מהתחומים הבולטים והמצליחים בארץ, אנשים רבים בוחרים לנסות את מזלם בפתיחת מסעדה איכותית שתשבה קהל לקוחות נאמן.
השלב הראשוני, והמהותי, שקיים בפתיחת מסעדה חדשה הוא השכרת שטח מסחרי מתאים באחת מהערים בארץ. כפי שקיים הסכם שכירות לצרכי מגורים, גם לשכירת שטחי מסחר ישנם הסכמים מסודרים ואף הרבה יותר מורכבים. אם הנכם עומדים בפני הסכם שכירות למסעדה, ישנם כמה דגשים שחשוב לדעת לפני החתימה;
מבלי להכביר מילים על ההלכות הפסוקות בדיני חוזים אשר מטבעם משליכים על הסכמי שכירות, נציין את משבר הקורונה אשר שיתק את המשק מיכולת פתיחת מסעדות, הציף את בתי המשפט בהתדיינות משפטית ככלי אשר המחיש בעיקר מהי החשיבות של חתימת סכמים הוגנים שיגנו על הצדדים להסכם במקרים ומצבי קיצון.
הסכם שכירות מסעדה (כמו כל חוזה משפטי) כאשר נכתב הוא ברוח הפסיקה הרווחת בדיני החוזים וכאשר מפורטים בו מרבית הדגשים להלן מחייב פסיקה לטובת השוכר והכל כמובן תלוי נסיבות ההפרה ככל ותהיה.
בתי המשפט יידרשו להכריע בהסכמי שכירות מסעדה אשר הופרו הלכה למעשה כאשר נסגרו המסעדות ולא שולמה בגין התקופה (משבר הקורונה) דמי שכירות כמתחייב, כך שמי שידע להגן על עצמו בחוזה לרוב בית המשפט יפטור אותו מדמי שכירות בתקופה בה נמנעה ממנו האפשרות להפעיל את המסעדה, לקיים את הסכם השכירות ולשלמי שכ"ד.
דגשים מסחריים
מיקום הנכס
כדי למצוא את הנכס המתאים ביותר לפתיחת מסעדה, חשוב לבחור את המיקום האטרקטיבי ביותר. כיוון שמסעדה היא חלק מחיי התרבות והפנאי של הצרכנים, המיקום שלה צריך להיות כמה שיותר נגיש ונוח עבורם. לעיתים בחירה בשטח מסחרי הנמצא במיקום מרכזי יהיה כרוך בעלויות גבוהות, אך בהשוואה לקהל הלקוחות הפוטנציאלי שקיים ואיתו הכנסות העסק – מדובר בהחלטה נכונה וכדאית.
עלויות כלליות ותשלומים שוטפים
לאחר מציאת המיקום הטוב ביותר לפתיחת המסעדה, מומלץ על השוכר לבחון היטב את מצבו הפיננסי ותזרים המזומנים שלו ולוודא כי יוכל לעמוד בכלל ההוצאות הכרוכות בשכירת הנכס. עליו לקחת בחשבון עלויות הנלוות להשכרת הנכס כמו שיפוצים, רישיונות להפעלת העסק, עלויות משפטיות וגם את התשלומים השוטפים שיהיה עליו לבצע כמו תשלומי שכירות חודשיים, תשלומי חשבונות ארנונה וחשמל וכל תשלום נוסף שקשור למסעדה.
דגשים משפטיים
בדיקת זכויותיו של בעל הנכס
כיוון שהסכמי שכירות לעסקים נחתמים לרוב לתקופות ארוכות, חשוב לוודא פרטים על בעל הנכס ולבדוק את זכויותיו של המשכיר. יש לבדוק האם המשכיר רשום כבעל הנכס או כמשכיר משנה, והאם יש לו את הסמכות לחתום על הסכם השכירות. יש לבקש את נוסח הטאבו וכל המסמכים הנדרשים המוכיחים את בעלותו של בעל הנכס, וכך גם לוודא שלא מדובר על נכס מוגבל בגלל חובות כספיים או כל עניין אחר.
קבלת רישיונות
לפני חתימה על הסכם השכירות, חשוב לוודא כי ניתן לקבל את הרישיונות הרלוונטיים להפעלת המסעדה בנכס הנבחר. כדאי לברר מבעוד מועד בנוגע לתהליכי הוצאת הרישיונות מול הגופים המתאימים כמו משרד הבריאות, מכבי אש, משטרת ישראל וכו'.
הפעלת הנכס ע"פ תב"ע
ניתן לבדוק באמצעות תב"ע (תוכנית בניין עיר) אילו שימושים מותר לעשות בנכס המושכר והאם ישנן הגבלות מסוימות החלות עליו, וכך להבטיח כי פתיחת המסעדה יכולה להתקיים במיקום הנבחר.
הסכמי שכירות לעסק הינם הסכמים ארוכים ומורכבים, שברוב המקרים כוללים אינספור סעיפים ותנאים החלים על שוכר הנכס. משום כך מומלץ להיוועץ בעורך דין מומחה בתחום המסחרי לפני חתימה על הסכם שכירות למסעדה, וכך להגדיר באופן ברור את התנאים העסקיים והמשפטיים החלים על השוכר וגם על בעל הנכס.
הכפפת התרופות בגין הפרת הסכם שכירות מסעדה לחוק החוזים
הבסיס המשפטי להסכמי שכירות הינו חוק החוזים, לזה מצטרפת הפסיקה הרווחת בנושא אשר מתווה נוהג בהסכמים מן הסוג הזה. כאמור הכפפת התרופות בגין הפרתו של הסכם שכירות מסעדה לחוק החוזים תיצור מעטפת הגנה משפטית רחבת היקף אשר תעניק לכל צד הנפגע מהפרתו של הסכם השכירות הגנה משפטית מתאימה וזאת מעבר לכל סעד אשר הצדדים יכולים להסכים שיכלל בהסכם. עדות למצב אשר הכפפת הסכמי שכירות מסעדה לחוק החוזים הינו "משבר הקורונה", כך למשל סעיף 18 לחוק החוזים תרופות מדבר על האפשרות של סיכולו של חוזה בשל כח עליון כגון נגיף הקורונה ומה הדרך לנהוג כדי להוביל לביטולו של הסכם זה ומהי התרופה המתאימה בגין הפרתו.
הכפפת ההסכם לחוק השכירות שאילה – סעיף 15
דוגמא נוספת אשר חשוב לתת לי ביטוי בהסכם שכירות מסעדה הינה הכפפת החוזה לחוק השכירות והשאילה אשר גם חוק זה מגדיר מהי התרופה המתאימה במקרי קיצון כגון משבר הקורונה, קרי כאשר נמנעת מהשוכר האפשרות לקיים הסכם השכירות כלשונו בעקבות מניעה פיסית או משפטית שלא מאפשרת שימוש בנכס
לסיכום,
טרם חתימת הסכם שכירות למסעדה, כמו כל חוזה אחר חשוב להתייעץ עם עו"ד המתמחה בייעוץ וליווי תהליכים עסקיים מורכבים. אתם מוזמנים להשאיר פרטים באתר ונחזור אליכם בהקדם ו/או ליצור עימנו קשר לקבלת פרטים נוספים.